вівторок, 18 лютого 2014 р.

«Вдячність. Вилікування 10 хворих на проказу»

Урок №9


Мета:

1) поглибити знання учнів про вдячність як важливу людську чесноту, акцентувати увагу на необхідності прояви вдячності тим, хто нас доглядає, виховує, опікується нами у житті;
2) ознайомити учнів з біблійною історією про вилікування 10 хворих на проказу, формувати своє ставлення до подій, пов’язаних із зціленням хворих;
3) виховувати у дітей бажання і прагнення подолати невдячність у собі.


Тип уроку: комбінований

Обладнання:  Біблія    
                                             

ХІД  УРОКУ

1.         Організаційний момент

2.         Актуалізація опорних знань учнів

Скерована бесіда стосовно твердження «У виборі друзів треба бути обережним»

3.         Мотивація навчально-виховного процесу

Ознайомлення учнів з оповіданням «Великодушна дочка».

ВЕЛИКОДУШНА ДОЧКА

В одній країні був звичай відрубувати руки кожному, кого викриють у крадіжці. Провинився якось у цьому знатний вельможа, царський улюбленець. Не міг цар відступитися від стародавнього звичаю і велів покарати злочинця.
Але ось напередодні страти, з'являється в палаці маленька дівчинка, дочка цього вельможі, і просить із сльозами допустити її до царя. Царедворці виконали її прохання. Дівчинка впала на коліна перед грізним володарем.
 Вельможний государю, — мовила вона зі страхом, — батько мій присуджений залишитися без рук, — отож, відрубайте мої руки.
У царя були свої діти, і йому сподобалося, що маленька дівчинка так любить батька.
Нехай буде так, як ти просиш, — сказав цар. — Але ти можеш відмовитися від страти, хоч би й у останню хвилину.
На другий день дівчинку повели на двір страти. Серед двору стояла оббризкана кров'ю плаха, а біля неї — кат із мечем. Сполотніла дівчинка, зніяковіла на хвилину, але незабаром опанувала себе, підійшла до плахи і простягнули свої рученята, кат міцно прив'язав їй руки до плахи ременями. Дівчинка не промовила ні слова. Кат підняв меч, а вона заплющила очі... Меч блиснув і опустився, не зачепивши і краю пальців.
 Цар прощає батька твого за любов велику твою! — оголосив посланець царя.
Відчинилися двері в'язниці: біжить до дочки батько, цілує її руки, сльозами їх обливає.
На наступний день цар оголосив народу указ про скасування навіки жорстокого старого звичаю. А на місці страти, за царським наказом, поставили стовп із мармуровою дошкою, і на ній золотими літерами написали, як дочка готова була віддати своє життя за життя батька, а наприкінці додали такі слова: «Щасливі батьки, у котрих такі діти!»


- Чому дочка пішла до царя і запропонувала відрубати їй руки, а батька відпустити? Що перемогло її страх? (Вдячність нерозривно пов’язана з любов’ю до ближнього)



4.         Робота над темою уроку

- Дуже важливо завжди бути вдячним своїм батькам, що дали тобі життя, докладають зусиль щоб виростити і виховати з тебе справжню людину. Ні за яких обставин не можна ображати своїх батьків ні словами, ні вчинками; треба слухатися їх, допомагати у домашніх справах, піклуватися, коли вони хворі, молитися Богу за їхнє життя і здоров’я. Не забувати про це ніколи. Це і є елементарною людською вдячністю. Кожен ранок починайте зі щирої подяки Богу за початок нового дня, за сонце, за батьків, за друзів, і ви побачите, як зміниться ваше життя. Адже сила вдячності дуже велика.
-         Відкриємо Біблію  (Лк.17:11-19) і ознайомимося з біблійною історією про зцілення десяти хворих на проказу.

Бесіда:

- Хто такі самаряни?
- Чому іудеї в часи земного життя Ісуса зневажали їх ?
- Чим самарянин відрізняється від 9 інших прокажених, зцілених Христом? (Проказа-інфекційна хвороба, під час якої на шкірі з’являються гнійні рани)
- Який висновок для себе ви зробили, прослухавши  цю історію? Чи не доведеться Ісусу сказати про вас: «Де діти, яким Я надав милість?»

5.     Систематизація знань, умінь і навичок учнів

- Відкриємо Біблію (Сир.3:1-16), прочитаємо по черзі по одному віршу і подумаємо,  чи завжди ми проявляємо вдячність до тих, хто нас доглядає, виховує, навчає?
-  Які шляхи подолання невдячності у собі ви бачите?

6.     Домашнє завдання.

Підготувати вірші або притчі, в яких мова йде про таку моральну чесноту як – вдячність.



Немає коментарів:

Дописати коментар